Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας


Μετά το βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στις 10 Δεκεμβρίου, τη σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές/τριες του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας. Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στις 11.00, στα πλαίσια της χριστουγεννιάτικης γιορτής που οργανώνει το Δ.Σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, τα παιδιά θα συμμετέχουν σε εργαστήριο με θέμα: ΡΟΥΑΝΤΑ: το δικαίωμα καθολικής πρόσβασης στην εκπαίδευση.


Οι μαθητές/τριες θα γνωρίσουν το έργο και τη δράση της ActionAid Ελλάς, τους 5 εκπαιδευτικούς που ταξιδέψαμε στη Ρουάντα, θα δουν φωτογραφίες, θα παίξουν σκετσάκια αυτοσχεδιάζοντας και θα ζωγραφίσουν για τα παιδιά της απομακρυσμένης χώρας.



Ελπίζουμε ότι θα ρίξουμε έτσι το σπόρο ώστε το σχολείο να γίνει ανάδοχο και γιατί όχι να αδελοφοποιηθεί με ένα άλλο δημοτικό σχολείο της Ρουάντα!

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Βιωματικό σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη



Τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Action Aid Ελλάς, διοργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο βιωματικού χαρακτήρα, με θέμα «Στείλε το φίλο μου στο σχολείο. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση: υπόθεση Ρουάντα», την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. 

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο 28ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Κων/νου Καραμανλή 95, μεταξύ 17.30 και 20.30. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση του εκπαιδευτικού πακέτου: «Στείλε το φίλο μου στο σχολείο. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση: υπόθεση Ρουάντα», το οποίο περιλαμβάνει ιστορίες από την εμπειρία του ταξιδιού των 5 ελλήνων εκπαιδευτικών στη Ρουάντα και δραστηριότητες που έχουν σχεδιάσει, με θεματικούς άξονες τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας.

Το ταξίδι και το εκπαιδευτικό υλικό είναι δράσεις του Ευρωπαϊκού προγράμματος Send my Friend to School, το οποίο συντονίζει στην Ελλάδα η ActionAid. Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν δωρεάν το εκπαιδευτικό υλικό που θα παρουσιαστεί.
Εισηγητές του σεμιναρίου θα είναι οι:
κ. Σταματούκου Χρυσούλα, στέλεχος του Εκπαιδευτικού Τομέα της ActionAid Ελλάς
κ. Γούτας Θεόδωρος, εκπαιδευτικός Πληροφορικής.

Το σεμινάριο απευθύνεται στους/στις εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων και δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση. Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών είναι περιορισμένος (μέχρι 40 άτομα) θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής.

Όσοι/ες επιθυμούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, αποστέλλοντας συμπληρωμένη την ηλεκτρονική φόρμα στη διεύθυνση: http://goo.gl/E1gQD3 μέχρι το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014.

Οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014. Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης από την ActionAid Ελλάς.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με τον εκπαιδευτικό Θεόδωρο Γούτα στην ηλεκτρονική διεύθυνση tgoutas@gmail.com.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Στείλε το Φίλο μου Σχολείο: υπόθεση Ρουάντα

Το παρακάτω τετράλεπτο βίντεο συνοψίζει την εμπειρία μας από τη συμμετοχή μας στο εκπαιδευτικό ταξίδι στη Ρουάντα στα πλαίσια του προγράμματος Send my Friend to School που οργάνωσε τον Ιούλιο του 2014 ο Εκπαιδευτικός Τομέας της ActionAid Hellas.

Πρωτοπαρουσιάστηκε δημόσια στις 16 Νοέμβρη 2014 στην Πάτρα, στα πλαίσια του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το eTwinning και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Συνεργατικότητας, αφήνοντας πολύ θετικές εντυπώσεις στους συμμετέχοντες του βιωματικού σεμιναρίου.


Στείλε το Φίλο μου Σχολείο: υπόθεση Ρουάντα from ActionAid Hellas Education on Vimeo.


Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Στείλε το Φίλο μου Σχολείο: υπόθεση Ρουάντα

Το εκπαιδευτικό υλικό που σχεδιάσαμε με τις συναδέρφισσες Έλενα Καραγιάννη, Νάσια Χολέβα, Κατερίνα Βίγκου και το συνάδερφο Φάνη Κατσάνο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή:


Μπορείτε να μελετήσετε το υλικό, να το τροποποιήσετε με βάση τις ανάγκες της τάξης και των ομάδων σας και να το εντάξετε τόσο στο πρόγραμμα σπουδών όσο και στα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιείτε.

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Το πρώτο σεμινάριο στην Καλαμάτα!`

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε το πρώτο σεμινάριο του προγράμματός μας στην Καλαμάτα! Η Κατερίνα Βίγκου μαζί με τη Δήμητρα Ντιρογιάννη μίλησαν για τη δράση μας, το πρόγραμμα Send my Friend to School και υλοποίησαν μια σειρά από βιωματικές δραστηριότητες του εκπαιδευτικού μας υλικού.



Επόμενος σταθμός παρουσίασης του προγράμματος είναι η Πάτρα, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο e-Twinning και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συνεργατικότητας, όπου ο Φάνης Κατσάνος κι Μαρίζα Τσαχάλη θα δείξουν, ανάμεσα στ' άλλα, το διαδραστικό παιχνίδι στρατηγικής "Αποστολή: Ρουάντα"!

Ακολουθεί στις 10 Δεκέμβρη το βιωματικό σεμινάριο στο 28ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης που θα συνδιοργανώσουν οι υπεύθυνες των Γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Α. Θεσσαλονίκης!

Ολοκληρώσαμε το εκπαιδευτικό μας υλικό!

Έπειτα από μήνες δουλειάς, συνεννοήσεων μέσω Διαδικτύου, ιδεών και προτάσεων που άλλες γίναν δεκτές κι άλλες όχι, είμαστε χαρούμενοι! Το εκπαιδευτικό υλικό, ο απώτερος στόχος του ταξιδιού μας στη Ρουάντα, έχει ολοκληρωθεί!

Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο”, έγραψε ο Νέλσον Μαντέλα κι εμείς θελήσαμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες του καθενός μας μέσα από το εκπαιδευτικό υλικό. Είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα, ανθρώπους και τόπους, γραμμένο με δημιουργικό τρόπο και μέσα από την προσωπική ματιά του καθενός μας.

Αποτελείται από τρία σπονδυλωτά μέρη:

• Το ημερολόγιο, που βασίζεται σε κείμενά όλων μας, περιγράφει το εικοσιτετράωρο μιας
εννιάχρονης μαθήτριας καθώς και καταστάσεις με υπαρκτά και ταυτόχρονα συμβολικά
πρόσωπα. Η Honorine, ο Evariste και η Agatha είναι μέλη μιας από τις οικογένειες που μας
φιλοξένησαν. Στα πρόσωπά τους αποτυπώνουμε στοιχεία των ανθρώπων που συναντήσα-
με στην κοινότητα του Muko.
• Το ημερολόγιο μπορεί να διαβαστεί ως μια ιστορία που θα πυροδοτήσει συζητήσεις. Ωστόσο
τα κείμενά του λειτουργούν ως αφόρμηση και συνδέονται άμεσα με το δεύτερο μέρος, τις
δραστηριότητες. Είναι οργανωμένες σε διαφορετικές θεματικές ενότητες που σχετίζονται
με το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το ιστορικό πλαίσιο της Ρουάντα, την οικονομική της
κατάσταση, τη φτώχεια, την ανάγκη για εργατικά χέρια, τις περιβαλλοντικές συνθήκες της
χώρας κτλ.
• Το τρίτο μέρος είναι μια συλλογή από σύντομα, πρωτότυπα βίντεο που καταγράψαμε στο
ταξίδι μας. Συνοδεύουν τις δραστηριότητες του δεύτερου μέρους και είναι διαθέσιμα στο
κανάλι τις ActionAid Hellas στο vimeo.

Ελπίζουμε να βρείτε χρήσιμο το εκπαιδευτικό υλικό και να διαπιστώσετε τη συστημικό-
τητα του προβλήματος του αποκλεισμού 60 περίπου εκατομμυρίων παιδιών στον κόσμο από
την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. 

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η γενοκτονία στην Αργεντινή

Στο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν "Το Δόγμα του Σοκ - Η άνοδος του καπιταλισμού της καταστροφής",  διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τα παρακάτω που αφορούν "ένα ελάχιστα γνωστό κεφάλαιο της ιστορίας του ΟΗΕ" σχετικά με τον ορισμό της "γενοκτονίας"... Παραθέτω το απόσπασμα:
Τον Σεπτέμβριο του 2006, είκοσι τρία χρόνια μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για την τρομοκρατία καταδικάστηκε σε ισόβια. (...)
Ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεση, ο πενηνταπεντάχρονος Κάρλος Ροσάνσκι του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Αργεντινής, (...) προέβη σε μια ασυνήθιστη ενέργεια. Δήλωσε ότι η καταδίκη δεν απέδιδε δικαιοσύνη ως προς την πραγματική φύση των εγκλημάτων και ότι, προς όφελος της «συλλογικής μνήμης», έπρεπε να προσθέσει πως όλα αυτά τα εγκλήματα ήταν «εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας τα οποία διαπράχθηκαν στο πλαίσιο μιας γενοκτονίας που συντελέστηκε στη Δημοκρατία της Αργεντινής μεταξύ 1976 και 1983».
Με την απόφασή του ο δικαστής συνέβαλε σημαντικά στο να ξαναγραφτεί η ιστορία της Αργεντινής: Οι δολοφονίες των αριστερών τη δεκαετία του 1970 δεν έγιναν στο πλαίσιο ενός «βρώμικου πολέμου» κατά τη διάρκεια του οποίου δύο αντιμαχόμενα μέρη συγκρούστηκαν και διέπραξαν εγκλήματα, όπως επί δεκαετίες ισχυριζόταν η επίσημη ιστορία. Ούτε οι εξαφανισμένοι ήταν θύματα παρανοϊκών δικτατόρων οι οποίοι είχαν ενδώσει στα σαδιστικά ένστικτά τους, μεθυσμένοι από την τεράστια προσωπική εξουσία που είχαν αποκτήσει.Τα όσα είχαν συμβεί ήταν πιο «επιστημονικά», πιο τρομακτικά ορθολογικά. Σύμφωνα με το δικαστή, είχε υπάρξει ένα «σχέδιο εξολόθρευσης το οποίο εφάρμοσαν αυτοί που κυβερνούσαν τη χώρα».
Ο δικαστής Ροσάνσκι εξήγησε ότι οι δολοφονίες έγιναν στο πλαίσιο ενός συστήματος, ήταν προσχεδιασμένες και διαπράχθηκαν με πανομοιότυπο τρόπο σε ολόκληρη τη χώρα, αποσκοπώντας όχι απλώς στη θανάτωση μεμονωμένων ατόμων, αλλά στην εξάλειψη των τμημάτων της κοινωνίας που τα άτομα αυτά αντιπροσώπευαν. Κατά συνέπεια, υποστήριξε ο δικαστής, επρόκειτο για μια γενοκτονία, καθώς η γενοκτονία είναι η απόπειρα να εξοντωθεί μια ομάδα και όχι μια τυχαία σύνθεση μεμονωμένων ατόμων.
Ο Ροσάνσκι παραδέχτηκε ότι η χρησιμοποίηση της λέξης «γενοκτονία» ήταν αμφιλεγόμενη και συνέταξε ένα μακροσκελές αιτιολογικό για να υποστηρίξει την άποψή του. Εκεί αναγνώριζε ότι η Σύμβαση για τη Γενοκτονία του ΟΗΕ ορίζει το έγκλημα της γενοκτονίας ως την «πρόθεση να καταστραφεί, ολικά ή εν μέρει, μια εθνική, εθνοτική, θρησκευτική ή φυλετική ομάδα». Η Σύμβαση δε συμπεριλαμβάνει την εξολόθρευση μιας ομάδας εξαιτίας των πολιτικών πεποιθήσεων των μελών της, όπως συνέβη στην περίπτωση της Αργεντινής, όμως ο Ροσάνσκι δήλωνε ότι δε θεωρούσε νομικά τεκμηριωμένη αυτή την εξαίρεση.
Επισημαίνοντας ένα ελάχιστα γνωστό κεφάλαιο της ιστορίας του ΟΗΕ, ο Ροσάνσκι εξηγούσε ότι στις 11 Δεκεμβρίου 1946, και ως άμεση αντίδραση στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε υιοθετήσει ομόφωνα ένα ψήφισμα που καταδίκαζε ως γενοκτονία κάθε προσπάθεια «να καταστραφούν φυλετικές, θρησκευτικές, πολιτικές και άλλες ομάδες, ολικά ή εν μέρει». Η φράση «πολιτικές ομάδες είχε αφαιρεθεί δύο χρόνια αργότερα από τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, κατ’ απαίτηση του Στάλιν, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά ότι, αν η καταστροφή μιας «πολιτικής ομάδας»
θεωρούνταν γενοκτονία, οι αιματηρές εκκαθαρίσεις και οι μαζικές φυλακίσεις των πολιτικών του αντιπάλων θα πληρούσαν τα κριτήρια. Καθώς ο Στάλιν υποστηρίχτηκε και από άλλους ηγέτες που επίσης ήθελαν να διατηρούν το δικαίωμα να εξολοθρεύουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, η φράση «πολιτική ομάδα» δε συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο της Σύμβασης.
Ο Ροσάνσκι έγραφε ότι θεωρούσε πως ο αρχικός ορισμός που είχε δώσει ο ΟΗΕ στον όρο «γενοκτονία» ήταν περισσότερο νομικά τεκμηριωμένος, καθώς δεν ήταν αποτέλεσμα ιδιοτελών συμβιβασμών.* Επιπλέον, επικαλούνταν την απόφαση ενός ισπανικού δικαστηρίου που είχε δικάσει το 1998 έναν από τους πλέον διαβόητους βασανιστές της Αργεντινής. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του ισπανικού δικαστηρίου, η χούντα της Αργεντινής είχε διαπράξει «το έγκλημα της γενοκτονίας». Όσο για την ομάδα που η χούντα προσπαθούσε να εξολοθρεύσει, την αποτελούσαν «εκείνοι οι πολίτες που δεν ταίριαζαν στo μοντέλο το οποίο οι καταπιεστές θεωρούσαν το πλέον κατάλληλο για τη νέα τάξη πραγμάτων που είχε εγκαθιδρυθεί στη χώρα».
Το επόμενο έτος, το 1999, ο Ισπανός δικαστής Μπαλτασάρ Γκαρθόν, που είχε γίνει διάσημος όταν είχε εκδώσει ενταλμα σύλληψης για τον Αουγκούστο Πινοτσέτ, υπoστήριξε επίσης ότι στην Αργεντινή είχε συντελεστεί γενοκτονία. Και ο Γκαρθόν προσπάθησε να ορίσει ποια ομάδα είχε μπει στο στόχαστρο. Σκοπός της χούντας, έγραψε, ήταν «να εδραιώσει μια νέα τάξη πραγμάτων, σαν αυτή που ο Χίτλερ έλπιζε να επιβάλει στη Γερμανία, στην οποία δεν υπήρχε θέση για μερικές κατηγορίες
ανθρώπων». Οι άνθρωποι που δε «χωρούσαν» στη νέα τάξη πραγμάτων ήταν «όσοι ανήκαν σε τμήματα της κοινωνίας που εμπόδιζαν την ιδεώδη διαμόρφωση του νέου έθνους της Αργεντινής.
Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να γίνει σύγκριση ως προς την κλίμακα ανάμεσα σε όσα διέπραξαν οι ναζί ή όσα συνέβησαν στη Ρουάντα το 1994 και στα εγκλήματα των κορπορατικών δικτατοριών της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1970. Αν μια γενοκτονία ισοδυναμεί με ολοκαύτωμα, τότε τα εγκλήματα των λατινοαμερικανικών δικτατοριών δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Όμως, αν δεχτούμε τη γενοκτονία όπως την ορίζουν αυτά τα δικαστήρια, ως την εσκεμμένη εξάλειψη των ομάδων που εμποδίζουν ένα πολιτικό σχέδιο, τότε η διαδικασία αυτή δεν εφαρμόστηκε μόνο στην Αργεντινή, αλλά, με διαφορετικούς βαθμούς έντασης, σε ολόκληρη την περιοχή, που μετατράπηκε σε ένα πειραματικό εργαστήρι της Σχολής του Σικάγου.
*Οι ποινικοί κώδικες πολλών χωρών (όπως της Πορτογαλίας, του Περού και της Κόστα Ρίκα), συμπεριλαμβάνουν ρητά σaν ορισμό της γενοκτονίας την καταστροφή πολιτικών ή κοινωνικών ομάδων. Ο γαλλικός νομικός ορισμός της γενοκτονίας είναι πολύ ευρύτερος, καθώς γενοκτονία θεωρείται κάθε σχέδιο που αποσκοπεί στο να καταστρέψει, ολικά ή εν μέρει, «κάθε ομάδα για τον προσδιορισμό της οποίας χρησιμοποιούνται οποιαδήποτε αυθαίρετα κριτήρια».
Φυσικά δεν είναι μόνο ο Στάλιν και οι άνθρωποι του καθεστώτος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που δύνανται να κατηγορηθούν για γενοκτονία. Για πολλούς νομικούς μαζικές δολοφονίες διέπραξαν πολλοί δικτάτορες έως και δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις σε πολλές χώρες: από την Ιαπωνία, την Κίνα, την Τουρκία και την Ινδονησία έως την Αυστραλία και τις Η.Π.Α. Στο βιβλίο "The Specter of Genocide: Mass Murder in Historical Perspective, and: Final Solutions: Mass Killings and Genocide in the 20th Century" θα διαβάσετε σχετικά με το διάλογο που αφορά τη γενοκτονία και τις μαζικές δολοφονίες στο σύγχρονο κόσμο.

Σχετικά με τον όρο "γενοκτονία" μπορείτε να διαβάσετε στο http://en.wikipedia.org/wiki/Genocide όπου παρατίθεται σχετική βιβλιογραφία. 

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

500 φράγκα Ρουάντας

Οι όψεις του χαρτονομίσματος των 500 φράγκων Ρουάντας φανερώνουν τη σημασία και τις προτεραιότητες της χώρας: αγελάδες για τη σίτιση του πληθυσμού και φορητοί υπολογιστές στην τάξη για την εκπαίδευση των παιδιών. Το μέσο είναι το μήνυμα...



Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας περνά μέσα απ' την εκπαίδευση και οι άνθρωποι έχουν αντιληφθεί και την εκπαιδευτική σημασία των υπολογιστικών μηχανών. Βέβαια, για να μην ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, αυτά ισχύουν σε όσα σχολεία έχουν ρεύμα κι εκπαιδευτικό προσωπικό που μπορεί να υποστηρίξει διδασκαλία με υπολογιστές. Όμως αυτό που εκπλήσσει και σοκάρει εμένα είναι η αποφασιστικότητα να διαβούνε το δρόμο της ανάπτυξης με όρους ίσους με εκείνους των υπόλοιπων κρατών, μ' οποιοδήποτε θετικά κι αρνητικά...

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Προς το σχολείο της Honorine

(c) Θοδωρής Γούτας / ActionAid Ελλάς
Στο δρόμο για το σχολείο της Honorine τα παιδιά περπατάνε και τραγουδάνε ως ανταπόκριση στα χαμόγελά μας. Αρχίζουμε τ' αστεία, καλημερίζουμε τους ενήλικες, “Mwaramutse”! Σαν εργατικά μυρμήγκια στοιβιάζουν την πραμάτεια τους στο κεφάλι ή στο ποδήλατο και ξεκινάνε για την αγορά της πόλης. Άλλοι/ες κατευθύνονται στο χωράφι για δουλειά, φορτωμένοι με τις τσάπες και τις ματσέτες, φορώντας οι πιο τυχεροί ξεχαρβαλωμένες μπότες, οι υπόλοιποι με γυμνά πόδια...

(c) Θοδωρής Γούτας / ActionAid Ελλάς




Ούτε αυτοκίνητα, ούτε λεωφορεία. Ούτε φανάρια κι εκνευρισμός, ούτε άγχος για το αν θα προφτάσεις στη δουλειά και νεύρα γιατί δε βρήκες να παρκάρεις. Μόνο ένα ήρεμο ξεκίνημα σφιχτά κι αρμονικά δεμένο με το ξύπνημα της φύσης, την πορεία του ήλιου πάνω απ' τον αφρικάνικο ουρανό...

Στις 7.30 στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου είναι συγκεντρωμένα περί τα 800 παιδιά. Μόλις μας αντιλαμβάνονται ακούμε τις χαρούμενες φωνές τους: “Mzungu, mzungu!” ενώ ταυτόχρονα οι δάσκαλοι κι οι δασκάλες τους προσπαθούν να τα κρατήσουν στις γραμμές τους. Αποχαιρετούμε τη Honorine κι απομακρυνόμαστε για να περιορίσουμε το χάος... Σε λίγο θα μπούμε στην τάξη της μικρής μας φίλης, θ' ακούσουμε τη δασκάλα της και τις φωνές των 40 περίπου μαθητών/τριών της τετάρτης δημοτικού...

Στους δρόμους του Musenyi

Μετά το πρωινό μου ξύπνημα στο Musenyi του Muko στη Ρουάντα, ετοιμάζομαι να συνοδεύσω την Honorine στο σχολείο της. Οι δρόμοι του χωριού είναι σκονισμένοι από το καφετί πηχτό χώμα. Όσο ο ήλιος σηκώνεται ψηλότερα τόσο περισσότερα κεφάλια ανθρώπων ξεπροβάλλουν από πόρτες που τρίζουν, ξεχύνονται στους δρόμους. Νωχελικά στην αρχή, πιάνοντας τη μέρα από τη δουλειά που άφησαν το προηγούμενο βράδυ. Παιδιά ρουφάνε τη μύξα τους, τη σκουπίζουν με την αναστροφή του χεριού τους. Τα μάτια είναι τσιμπλιασμένα από τον ύπνο κι ίσως παραμείνουν έτσι για την υπόλοιπη μέρα. Μήτε παρακάλια από γονείς για πρωινό φαγητό ακούμε, μήτε διαμαρτυρίες από παιδιά για το πρωινό ξύπνημα. Ο καθένας εδώ ξέρει τη δουλειά του και δε χρειάζονται, καθώς φαίνεται, πολλά πολλά λόγια...


Πάνινες, πολύχρωμες, αυτοσχέδιες τσάντες κρεμιούνται στους παιδικούς ώμους με λίγα ξεπουπουλιασμένα φύλλα από ταλαιπωρημένα τετράδια φορτωμένα με κολλυβογράμματα. Καταλαβαίνεις ποια απ' τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο απ' τις ποδιές που φοράνε: χακί τ' αγόρια, σκούρες μπλε τα κορίτσια. Όσα δε φοράνε ποδιά, κι είναι αρκετά, θα δουλέψουν μέχρι αργά το απόγευμα στο χωράφι της οικογένειας. Θα μαζέψουν φασόλια, θα ξεχορτίσουν, θα τσαπίσουν και θα ποτίσουν, θα σκάψουν και θα φυτέψουν, θα μεταφέρουν στο σπίτι νερό. Σ' έναν ατέρμονο βρόχο που ακολουθούν από τα γεννοφάσκια τους...

(c) Θοδωρής Γούτας / ActionAid Ελλάς


Τρώμε για πρωινό στα πεταχτά κι όρθιοι από ένα ψητό αραποσίτι. Άραγε τα παιδιά έφαγαν κάτι για πρωινό; Δεν τολμώ να ρωτήσω, η ώρα είναι εφτά. Η Honorine φοράει ήδη τη σχολική της ποδιά, την ίδια που φορούσε όλες τις προηγούμενες μέρες στο σχολείο, στο παιχνίδι, στον ύπνο και στο χωράφι. Τα πόδια της ντύνουν οι πράσινες ταλαιπωρημένες πλαστικές σαγιονάρες που πουλάνε στην αγορά, στο κεφαλοχώρι.

Έξω από το σπίτια οι γυναίκες έχουν πάρει τις ξύλινες σκούπες και σκουπίζουν τους δρόμους μπροστά απ' τις αυλές τους. Σύννεφο η σκόνη που ενοχλεί μόνο εμάς, τους λευκούς. Πριν ξεκινήσουμε η Agatha κι η Honorine μας ζητάνε να φορέσουν τα γυαλιά ηλίου που έχουμε στα μάτια. Θέλουν να δοκιμάσουν πώς είναι να βλέπεις φορώντας τα.

(c) Θοδωρής Γούτας / ActionAid Ελλάς

(c) Θοδωρής Γούτας / ActionAid Ελλάς
Όμως η ώρα περνά! Στις 7.30 κτυπά το σχολικό κουδούνι! Αχ, αυτό το άγχος των δυτικών! Πιάνω το χέρι της Honorine για να περπατήσουμε περίπου 20 λεπτά ένα χωμάτινο δρόμο σπαρμένο με πέτρες και θεόρατες σκαμμένες τρύπες. Απ' το χώμα τους οι άνθρωποι φτιάχνουν πλίνθινα τούβλα για να χτίσουν τα σπίτια τους και τ' αφήνουν στην άκρη να τα ξεράνει ο αφρικάνικος ήλιος.

Καταλαβαίνω ότι είναι χαρούμενη και περήφανη. Ανταλλάσσουμε ματιές και χαμόγελα, λάμπουμε από τη χαρά μας! Καθώς περπατάμε το άλλο μου χέρι αρπάζει η μικρότερη αδερφή της Honorine, η Arianze. Πόση ανάγκη από στοργή έχουν αυτά τα παιδιά; Πόση γλύκα διαπερνά την ψυχή μου; Μέτρο μέτρο κι η παρέα μας μεγαλώνει από παιδιά της κάθε γειτονιάς που προσπερνάμε. Φωνάζουν “Mzungu”, λευκός δηλαδή και γελάνε χαρούμενα!

(c) Θοδωρής Γούτας / ActionAid Ελλάς
Ένας έφηβος, μαθητής γυμνασίου μας σταματά και μας ζητά να τον φωτογραφίσουμε. Χαμογελά όταν του δείχνω τη φωτογραφία του και με καλημερίζει ευγενικά. Κι όλα αυτά στο δρόμο για το σχολείο της Honorine...

Ξυπνώντας στο Musenyi

Η ώρα είναι 6.00 κι ο ήλιος στη χώρα των χιλίων λόφων έχει μόλις ανατείλει. Φιλοξενούμαι από μια αγροτική οικογένεια στο Musenyi, ένα απομακρυσμένο χωριό στην περιοχή του Μούκο, στο βόρειο τμήμα της Ρουάντας, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος "Send my Friend to School" της ActionAid Ελλάς.

Στο σπίτι της Honorine οι πρώτες αχτίδες φωτός μπαίνουν από τις χαραμάδες της τσίγκινης στέγης πάνω από το κεφάλι μου. Ακούγονται τα πρώτα χασμουρητά, τα πρώτα νυσταγμένα λόγια από τους γονείς και τα παιδιά της οικογένειας. Λίγο πιο έξω, στην αυλή, τα οικόσιτα ζώα της, τρία μεγάλα και έξι μικρά γουρουνάκια, κότες και κόκορας ξεκινούν επίσης τη μέρα τους. Δε χρειάζεται να στήσεις αυτί για ν' ακούσεις το θόρυβο των ανήσυχων πελμάτων τους καθώς ψάχνουν φαγητό.

Πετάγομαι έξω από το στενόχωρο δωμάτιο, στην αυλή του σπιτιού. Η πάχνη καλύπτει τον ουρανό και απλώνεται σα σεντόνι πάνω από τα πλίνθινα σπίτια του χωριού. Η μικρή Honorine έχει ήδη ξυπνήσει και πλένει με νερό το πρόσωπό της από το μπιτόνι που έφερε η μητέρα της, Agatha, από το ποτάμι που τρέχει 20 λεπτά μακρυά από το σπίτι της.

(c) Θοδωρής Γούτας / ActionAid Ελλάς
Όλη η εφταμελής οικογένεια είναι στο πόδι: το μεγαλύτερο κορίτσι έχει ανάψει φωτιά από καλάμια και ψήνει αραποσίτια για πρωινό, δυο μικρότερα ταΐζουν τα ζώα με λίγες φλούδες από τα καλαμπόκια που ψήνονται και τα ποτίζουν με νερό από το μπιτόνι.

(c) Θοδωρής Γούτας / ActionAid Ελλάς

(c) Θοδωρής Γούτας / ActionAid Ελλάς
Ο πατέρας αναχωρεί για το κεφαλοχώρι για να πουλήσει μπύρα από σόργο, η μητέρα σκουπίζει το χωμάτινο δρόμο έξω απ' το σπίτι της με τη σκούπα από κλαδιά δέντρων. Η μικρή Honorine ίσα που προλαβαίνει να ρίξει μια ματιά στο σχολικό της βιβλίο και να λύσει κάποιες αριθμητικές ασκήσεις. Είναι η ώρα της μελέτης, τώρα που υπάρχει φως... Σε λίγο ξεκινάμε για το σχολείο της!

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Είπαμε και γράψαμε για το ταξίδι μας

Πήραμε φόρα και τόσο πριν όσο και μετά το ταξίδι μας στη Ρουάντα, είπαμε να απλώσουμε τον τραχανά. Έχουμε και λέμε:




Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ο εικοσάχρονος της γενιάς του '94

O εικοσάχρονος G. είναι χαρούμενος γιατί έμαθε πώς να παίζει ρακέτες. Είναι ένα από τα δώρα μας για τα παιδιά της οικογένειας που μας φιλοξένησε στο Muko της Ρουάντα κι η αλήθεια είναι ότι στο δυτικοαναθρεμμένο μυαλό μας οι πλαστικές ρακέτες δεν απευθύνονται σε ενήλικα 20 ετών. Ωστόσο ο φίλος μας διαθέτει αυτή τη χαμένη παιδικότητα που όλα θέλει να τα δοκιμάζει και να τα βιώνει δίχως να έχει υψώσει ακόμη τα τείχη της ενηλικίωσης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: © Θοδωρής Γούτας / ActionAid Hellas
Είναι παιδί που γεννήθηκε ακριβώς τη χρονιά που ξέσπασε το κακό της γενοκτονίας σ' αυτή τη μικρή υποσαχάρια χώρα της κεντροανατολικής Αφρικής. Έζησε την προσφυγιά, την απόλυτη φτώχεια, το κυνηγητό. Είδε τη μητέρα του ν' αγωνίζεται να σωθεί από τους παραστρατιωτικούς, να αλλάζει σύνορα στη γη και την καρδιά της, να στέλνει τα παιδιά της για εφτά μήνες σε στρατόπεδο του Ερυθρού Σταυρού.

Μεγάλωσε τελικά στη χώρα των γονιών του μετά το τέλος της τρίμηνης φρίκης της γενοκτονίας του 1994. Φοίτησε σε κάποιες πρώτες τάξεις του δημοτικού ακολουθώντας τη ροή των πραγμάτων της γενιάς του: καλλιεργητής ενός κομματιού της πληγιασμένης γης που δίνει μετά βίας ένα καλάθι καρπών για το καθημερινό φαγητό. Τέλος κι αρχή, αρχή και τέλος...

Ρωτάει διαρκώς αν μας αρέσει o Bob Marley, αν έχουμε τσιγάρα, αν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Τ' Αγγλικά του περιορίζονται σε μερικές λέξεις, ωστόσο η διάθεσή του να επικοινωνήσει μαζί μας ξεπερνάει κάθε όριο. Μας ξεναγεί στις φτωχογειτονιές του χωριού που μένει και φουσκώνει από περηφάνια. Μας υποδέχεται στο δίχωρο σπίτι του που οι καλοθρεμμένοι δυτικοί θα αποκαλούσαμε επιεικώς παράπηγμα. Είναι εκεί που κοιμάται αυτός, η γυναίκα και το τρίχρονο παιδί του. Ναι, είναι πατέρας...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: © Θοδωρής Γούτας / ActionAid Hellas

Επιμένει να τον φωτογραφίσω πάνω στο ποδήλατό του παίζοντας ρακέτες. Όντως πρόκειται για έναν παράξενο και πρωτότυπο συνδυασμό, αλλά, είπαμε, αυτός ο εικοσάχρονος είναι ένα κράμα παιδιού κι ενήλικα πάνω σε ένα κομμάτι γης που τα πάντα ξεκινούν και καταλήγουν αλλιώς...

Ο συγκάτοικος μου Φάνης Κατσάνος σχολίασε για τον G.:

Ο G. ανήκει σε μια γενιά που φέρει πάνω της τις βαθιές χαρακιές της πρόσφατης μαύρης ιστορίας του λαού της, της underprivileged νεολαίας της επαρχίας του Muko, που στα 20 του αντί να ξεκινά έχει ήδη καεί, που περικυκλώνεται από τη διείσδυση του καταναλωτισμού αλλά αρκείται να χαίρεται με ένα ζευγάρι μεταχειρισμένες μπότες και ένα ζευγάρι γάντια εργασίας που θα χρησιμοποιήσει όταν θα υλοποιήσει το όνειρο του να μεταφέρει το σπίτι του λίγο πιο δω, κοντά στη μάνα του που τους συμμαζεύει όλους, αυτόν, τη γυναίκα του και το τριών ετών παιδί του, προς το παρόν όμως αρκείται να πίνει sorghum beer από το μπιτόνι και να ακούει Bob Marley από το μόνιμα ανοιχτό ραδιόφωνο.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Να ένας υπολογιστής!

Πώς είναι να διδάσκεσαι Πληροφορική και Τεχνολογία στ' Αγγλικά, δίχως υπολογιστή κι ηλεκτρικό ρεύμα; Οι ερωτήσεις δεν αφορούν το μικρό μαθητή που μοιράζεται μαζί μου για μια διδακτική ώρα το ξύλινο θρανίο του. Τις απαντήσεις τις δίνουν οι δάσκαλοι που συμμερίζονται αναγκαστικά το όραμα της κυβέρνησης της χώρας της ‪#‎Rwanda‬: η γενιά που μεγαλώνει να μιλάει τη γλώσσα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της ανατολικοαφρικανικής ένωσης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: © Κατερίνα Βίγκου / ActionAid Hellas
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: © Κατερίνα Βίγκου / ActionAid Hellas

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: © Κατερίνα Βίγκου / ActionAid Hellas

Βγάζω το φορητό υπολογίστη από το σακίδιο και δείχνω φωτογραφίες από την Ελλάδα στην τάξη. Τα παιδιά χαίρονται και γελάνε. Σήμερα, για πρώτη φορά στη ζωή τους θαύμασαν αυτό για το οποίο ο δάσκαλός τους μιλά ένα ολόκληρο διδακτικό έτος δίχως να καταλαβαίνουν...

Αποχαιρετώντας το Muko


Λίγο πριν αναχωρήσουμε από το σπίτι, τα παιδιά στη γειτονιά του Muko μπαίνουν στην αυλή του σπιτιού που μένει ο παράξενος λευκός επισκέπτης. Φωνές, γέλια, βλέμματα γεμάτα απορία. Χορευτικές κινήσεις για να εντυπωσιάσουν, να προκαλέσουν το θαυμασμό. Αυτά τα γνήσια καθαρά πρόσωπα φυλάω στην καρδιά μου κι ετοιμάζω την επόμενη μέρα...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: © Θοδωρής Γούτας / ActionAid Hellas

Οι τροχοί του αυτοκινήτου που παίρνει μακρυά τον λευκό άνθρωπο, τον umuzungu, σηκώνουν σύννεφα κόκκινης σκόνης στις φτωχογειτονιές του Muko. Μαύρα παιδιά τρέχουν ξοπίσω μου για να με αποχαιρετίσουν. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: © Θοδωρής Γούτας / ActionAid Hellas

Δεν ξέρουν γιατί μπήκα λαθραία για δυο μέρες στη ζωή τους, αγνοώ πώς θα πορευτώ το υπόλοιπο της δικής μου ζωής...

Ο χορός της Honorine

Στην εννιάχρονη Honorine αρέσει το τραγούδι κι ο χορός. Όπως σε κάθε παιδί του κόσμου, η μικρούλα χαίρεται όταν αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής.



Κατά τη διάρκεια της διαμονής μας μαζί με το συνταξιδιώτη Φάνη Κατσάνο στο σπίτι των γονιών της έζησα την κάθε της στιγμή. Το ξύπνημά της και την παντελή έλλειψη πρωινής τροφής και στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, το δρόμο για το σχολείο και τη λαχτάρα της να απαντήσει στις ερωτήσεις του δασκάλου της στην τάξη. Χωρίς βιβλία και τετράδια, χωρίς προσοχή από τη μάνα που αγωνίζεται από τα άγρια χαράματα στο χωράφι και τον πατέρα που δεν έμαθε να ξεκλειδώνει συναισθήματα στα παιδιά του...

Το ξανάγραψα, μα τούτο το παιδί κατοίκησε την ψυχή μου απ´ την πρώτη στιγμή. Τη στοίχειωσε, τη ράγισε, την ερήμωσε! Σαράκι θα μου μείνει το χαμόγελό της, να μου θυμίζει τις χαρακιές που αφήνουν Θεός κι άνθρωπος πάνω σε παιδικά κορμιά...

Κρατώ το χορό και το δάκρυ της, το γέλιο και τη σιωπηλή της απόγνωση για να τα μετατρέψω σε κραυγή βοήθειας και δράσης...

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Ένα βιβλίο για όλους

Τα μικρά της οικογένειας ξεφυλλίζουν τα βιβλία τους. Δεν έχει το καθένα τα δικά του. Μοιράζονται όσα διαθέτουν με τ' αδέρφια τους. Στην τάξη επαναλαμβάνουν όσα υπαγορεύει ο δάσκαλος. Δίχως τις περισσότερες φορές να καταλαβαίνουν όσα λένε. 

Οι γονείς τους δεν μπορούν να τα βοηθήσουν καθώς οι περισσότεροι είναι αγράμματοι ή έχουν φοιτήσει μόνο στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

"This is a bear!"

Η μικρή Honorine φοράει με περηφάνια την μπλούζα που της χαρίζω. Το πρώτο που κάνει όταν την πιάνει στα χέρια της είναι να τη... μυρίσει!


Το σαπούνι δεν είναι διαθέσιμο στις οικογένειες, δεν το χρησιμοποιούν. Τα ρούχα, όταν πλένονται, απλά βρέχονται με νερό. Δεν υπάρχουν σκάφες, δεν τρίβουν τα ρούχα.
Το ίδιο φορούν για το σχολείο, για το παιχνίδι, για τον ύπνο, στην κουζίνα που καπνίζει η φωτιά το τσουκάλι, στο τάισμα των γουρουνιών...
- What is this?
- This is a bear!
Μου χαμογελάει και τα κατάλευκα δόντια της φωτίζουν το σύμπαν μου!

Μάθημα Τεχνολογίας

Στο μάθημα της Τεχνολογίας το θέμα είναι οι πηγές ενέργειας. Η τάξη της τετάρτης δημοτικού αποτελείται από 43 παιδιά που μοιράζονται μια αίθουσα. Φυσικές και τεχνητές πηγές ενέργειας: ο ήλιος, τα αστέρια, ο φακός, η λάμπα... Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό τις πρώτες φτιάχνει ο Θεός, τις δεύτερες ο άνθρωπος.


Ως εποπτικά μέσα χρησιμοποιούνται ένας φακός και δυο μπαταρίες... Στον τοίχο κρεμασμένη μια αφίσα για τα δικαιώματα του παιδιού...






Το μάθημα διδάσκεται στ' Αγγλικά, την επίσημη γλώσσα της Ρουάντα, τα οποία έχουν αντικαταστήσει εδώ και τρία χρόνια τα Γαλλικά. Η δασκάλα φωνάζει δυνατά όσα γράφει στο μαυροπίνακα και καλεί τα παιδιά να τα επαναλάβουν. Σε κάποιες ερωτήσεις τις απαντήσεις γράφουν τα παιδιά στον πίνακα. Πάντα με πειθαρχία στρατιωτική, χωρίς χαμόγελα, χωρίς παιχνίδισμα, χωρίς ανάπτυξη κριτικής σκέψης. 


Νερό...

Το νερό στην κοινότητα του Muko το φέρνει ο ποταμός Susa. Υπάρχει ένα μόνο σημείο που τρέχει από μια βρύση κι αυτό μόνο κάποιες ώρες την ημέρα. Τα παιδιά ξυπνάνε στις 5.30 το πρωί. Πριν πάνε στο σχολείο, φορτώνονται δοχεία για να φέρουν ακάθαρτο νερό στο σπίτι που μένουν. Μετά θα πλυθούν, θα βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού και στις 7.00 θα ξεκινήσουν για το σχολείο.



Το νερό είναι πολύτιμο γιατί μ' αυτό θα μαγειρέψουν, θα πλύνουν τα λιγοστά ρούχα τους και θα απομακρύνουν τις ακαθαρσίες τους από τις υποτυπώδεις τουαλέτες τους.

Το νερό στα εμφιαλωμένα μπουκάλια δε φτάνει εδώ κι όταν με βλέπουν να πίνω από ένα πλαστικό μπουκάλι φωνάζουν δυνατά "agacupa, agacupa!". Μ' αυτό θα παίξουν μπάλα, θα γεμίσουν νερό και θα το κρατούν ως φυλαχτό στο σπίτι τους. Ενθύμιο από τον λευκό, τον umusengo...

Αντίο Honorine...


Η εννιάχρονη Honorine ακουμπάει τη σκελεθρωμένη πλάτη της στον πλίνθινο τοίχο του σπιτιού της και τα τσιμπλιασμένα καφετιά μάτια της βουρκώνουν. 

Θα 'ναι ο καυτός τυραννικός αφρικάνικος ήλιος σκέφτομαι για μια στιγμή. Μα σε λίγο το αθώο παιδικό της βλέμμα τρυπά την ψυχή μου. Πηγαίνω δίπλα της και στρέφει το πρόσωπο κάτω. Γονατίζω ευλαβικά. Η καρδιά της ανεβάζει από τα βαθύτερά της έγκατα ένα ποταμό δάκρυα!

Την τραβώ πάνω μου και τη σφίγγω σαν παιδί μου... Λυγμοί ανεβαίνουν στο λαιμό της, πνίγεται να μη δείξει την πλημμύρα της. Ό,τι κι αν της λέω, ό,τι κι αν της υπόσχομαι δεν καταφέρνω να την ηρεμήσω. Το κλάμα της είναι αρχοντικό, σιωπηλό, περήφανο. Δεν απαιτεί, δεν εκλιπαρεί, δεν ζητιανεύει στοργή. 





Την παίρνω στα γόνατά μου, της κρατώ τα μαύρα, τραχιά, βρόμικα, μικροσκοπικά σα κλαράκια χέρια της. Μπερδεύονται με τα καλοταϊσμένα, σα μετάξι από την καλοπέραση δικά μου χέρια. Χώμα και δάκρυα ανακατεύονται, γίνονται ένα. Όπως κι οι καρδιές μας δυο μέρες τώρα. Δε μιλά, μόνο λυγμούς ανεβάζει απ' το αδειανό τουμπανιασμένο της στομάχι... Της σκουπίζω τα δάκρυα με την παλάμη μου κι είναι το μάγουλό της ένα βελούδο πολύτιμο. Κι είναι τα δάκρυά της η ντροπή μου και το αγίασμά μου.



Μπαίνει βιαστικά στο σπίτι της και μου φέρνει ένα δώρο για το δικό μου εννιάχρονο παιδί... Τι αρχοντιά, τι μεγαλείο ψυχής, τι πολιτισμός ανώτερος...

Λίγο πριν ανεβώ στο αυτοκίνητο για να φύγω της ζητώ να μου υποσχεθεί να συνεχίσει το σχολείο και να γίνει γιατρός, Muganga όπως μου έλεγε. Yego, μου το υπόσχεται... Την αγκαλιάζω για τελευταία φορά κι οι καρδιές μας συναντιούνται. Λυγίζω και δεν το αντέχει. Τρέχει στο σπίτι. Τα μάτια της πρησμένα από το κλάμα κοιτάνε μέσα από τη χαραμάδα της πόρτας τα δικά μου. 

Αντίο Honorine, αντίο... Φοράω τα γυαλιά του ήλιου καθώς η καφετιά σκόνη γίνεται λάσπη στα μάτια μου...

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Με τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής

"Διδάσκω Πληροφορική δίχως εργαστήριο. Οι μαθητές/τριές μου δεν έχουν δει ποτέ τους υπολογιστή, πέρα από τον ένα και μοναδικό στο γραφείο του διευθυντή.

Θα ήθελα να γίνω διευθυντής για να πληρώνομαι καλύτερα και για να προσπαθήσω να φτιάξουμε ένα γήπεδο μπάσκετ για τα παιδιά. Είναι ωραίο να παίζουν στο διάλειμμα, ξεκουράζει το μυαλό τους!
Θέλω να έρθω στην Ελλάδα κάποτε και να γνωρίσω το εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω. Στέλνω την αγάπη μου σ' όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς της χώρας σας

Αυτοσχέδια μπάλα

Το παιδί στη φωτογραφία δεν παρακολουθεί τον ημιτελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Δεν έχει δει ποτέ τις ομάδες της Ολλανδίας και της Αργεντινής γιατί στερείται το ηλεκτρικό ρεύμα. Ούτε λόγος για τηλεόραση βέβαια...



Ωστόσο μαζί με τους φίλους του χαίρεται το παιχνίδι με την αυτοσχέδια μπάλα του στα διαλείμματα. Κι είναι τόσο περήφανος που ποζάρει με ένα χαμόγελο που σκοράρει!

Ετοιμαζόμαστε για τις οικογένειες!

Ετοιμαζόμαστε για δυο δύσκολες μέρες εδώ στο Musanze της ‪#‎Rwanda‬. Θα φιλοξενηθούμε σε αγροτικές οικογένειες, χιλιόμετρα μακρυά από ηλεκτρισμό, αυτοκίνητα, οδικό δίκτυο και νερό.
Η γυναίκα της φωτογραφίας μου ζητά να τη φωτογραφίσω. Είναι περήφανη για τα καλαμπόκια που παράγει!
Η πρόκληση είναι να βιώσουμε τις συνθήκες των ανθρώπων που ζουν στην απόλυτη φτώχεια, να τους γνωρίσουμε και να μας γνωρίσουν, να εργαστούμε μαζί τους, να φάμε το ίδιο φαγητό, να κοιμηθούμε στα σπίτια τους.
Δε μιλάνε Γαλλικά ή Αγγλικά, δε μιλάμε Κινιαρουάντα. Η γλώσσα του σώματος, τα νοήματα, η πανανθρώπινη λαλιά, τα μάτια και τα χέρια θα έχουν το λόγο. Και τα ζεστά χαμόγελα που χαράζονται αβίαστα στα πρόσωπα των ανθρώπων εδώ και στις δικές μας καρδιές.

Νερό από το πηγάδι της κοινότητας

Περπάτησα 100 μέτρα από το σχολείο στο Muko της #Rwanda και βρήκα το πηγάδι της κοινότητας και περίπου 20 γυναίκες με τα παιδιά τους να περιμένουν κάτω από τον πυρωμένο ήλιο να γεμίσουν με κακής ποιότητας νερό τα μπιτόνια τους.




Τα παιδιά μετά το σχολείο βοηθάνε την οικογένειά τους στις αγροτικές δουλειές. Και μια πολύ σημαντική εργασία είναι η μεταφορά του νερού καθώς δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης.

Φωτογραφίζοντας στο Muko

Τα παιδιά στο σχολείο του Muko λατρεύουν το φακό. Πολλά απ' αυτά εκλιπαρούν να τα φωτογραφήσεις. Κι είναι το στήσιμό τους τόσο ανεπιτήδευτο, τόσο αυθόρμητο, τόσο σαγηνευτικό που δε χρειάζεται να προσπαθήσεις να έχεις καλό αποτέλεσμα. 


Κι αφού τα φωτογραφίσεις, χαίρονται τόσο πολύ να δουν τις φατσούλες τους στην οθόνη! Διαγκωνίζονται, σπρώχνονται να προλάβουν να 'ναι εκείνα πρώτα που θ' αντικρίσουν την εικόνα. Και μόλις τη δουν, γελάνε με την ψυχή τους, ανεβάζουν τα δάκτυλα στο στόμα, ντρέπονται για τη χαρά τους... Στιγμιαία ωστόσο γιατί μετά από μερικά δευτερόλεπτα σου ζητάνε να τα ξαναφωτογραφίσεις!


Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Λίγο πριν την Αφρική


Σε λίγες ώρες αφήνουμε την Ευρώπη και περνάμε απέναντι, στη μάνα Αφρική. Πρώτα Κάιρο, Αίγυπτος κι ύστερα από ώρες Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία. Κι από κει στο Κιγκάλι, την πρωτεύουσα της Ρουάντα.

Μια γιγάντια, φωτεινή, αλλιώτικα εξωτική, πληγιασμένη ήπειρος στέκει εκεί. Γυρνά στο καρουσέλ της Γης, σέρνεται, αναστενάζει, βιάζεται από τους σατράπηδες του κόσμου.

Τα παιδιά της έχουν το δικαίωμα να είναι σαν τα παιδιά μας: χαμογελαστά, χαρούμενα, γεμάτα ελπίδα κι αγάπη, φροντίδα κι αγκαλιές...

Η συνέντευξη της Έλενας

Πρόκειται για όσα είπε στο Acharnorama Press η Έλενα Καραγιάννη, μια απ' τις αγαπημένες μας συνταξιδιώτισσες για τη Ρουάντα. Διαβάστε την απολαυστική της συνέντευξη λίγες μόλις ώρες πριν αναχωρήσουμε για το ταξίδι μας. Πώς να μην ανυπομονείς να συνταξιδέψεις με όλα τα παιδιά όταν διαβάζεις:

Με όλη τη δύναμη της ψυχής μου πιστεύω πως το Σχολείο και όταν λέω σχολείο εννοώ τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, και τους μαθητές, πως θα είναι ο πυρήνας και η αφετηρία σε αυτήν τη Μεγάλη Αναγέννηση που προσδοκούμε τα τελευταία χρόνια της Κρίσης. Το έχει δείξει η ιστορία πως μπορεί να συμβεί και ήδη συμβαίνει, αφού σε κάθε γωνιά της χώρας μας δάσκαλοι και απλοί γονείς, υψώνουν το κεφάλι , αναλαμβάνουν δράση και παίρνουν προσωπικά την υπόθεση του να αλλάξουν στην Πράξη ότι στρεβλό υπάρχει σε αυτόν τον τόπο. Το πιστεύω με όλη μου τη ψυχή.


Επίσης μόλις σήμερα, Σάββατο 6 Ιούλη, ανάδοχοι και εθελοντές της ΑctionAid έφυγαν από το αεροδρόμιο για τo εθελοντικό ταξίδι τους στην Κένυα! Ευχόμαστε καλό ταξίδι, γεμάτο εμπειρίες!




Πέντε Έλληνες στη Ρουάντα

Το κείμενο με τίτλο "Πέντε Έλληνες στη Ρουάντα" δημοσιεύτηκε στο parallaximag.gr/ της Θεσσαλονίκης με φωτογραφίες (C) Amvrosios Kardaris / ActionAid Ελλάς.



Στις 6 Ιουλίου πέντε Έλληνες εκπαιδευτικοί θα ταξιδέψουμε στη Ρουάντα, μια μικρή υποσαχάρια χώρα της Αφρικής. Σκοπός του ταξιδιού μας είναι η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού ώστε να αξιοποιηθεί στο ωρολόγιο αναλυτικό πρόγραμμα ή/και σε προγράμματα Ευέλικτης Ζώνης, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας ή άλλων Καινοτόμων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Για να το πετύχουμε αυτό θα οργανώσουμε σχετικά επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών από το Σεπτέμβρη. Ωστόσο από τώρα προσκαλούμε τους/τις εκπαιδευτικούς της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός δικτύου εκπαιδευτικών και σχολείων με σχετικές δράσεις. 



Διαβάστε το πλήρες άρθρο.

Τι είναι οι ύαινες, μπαμπά;

Πλένω τα πιάτα στην κουζίνα κι αισθάνομαι δυο χεράκια να γραπώνουν λαίμαργα τα πόδια μου. Γυρνώ κι αντικρίζω την Έφη, σχεδόν 6 χρόνων:


- Τι είναι οι ύαινες, μπαμπά; με ρωτά και λιώνω...
- Ζώα Έφη, απαντώ στην ερώτηση που γνωρίζω ότι ξέρει την απάντηση...
- Κι είναι άγρια;
- Ναι, μερικές φορές...
- Δηλαδή δαγκώνουν; και συνεχίζει να μου σφίγγει τα πόδια...
- Ναι, όταν κάποιος τους επιτίθεται ή όταν φοβούνται, ναι, δαγκώνουν!
- Και μένουν στη ζούγκλα;
- Ναι, εκεί μένουν...
...
- Μπαμπά, δε θέλω να πας στην Αφρική! Εκεί έχει πολλές ζούγκλες!

Πέθανα, έλιωσα, το σώμα μου συνέθεσε εκατομμύρια χημικές ενώσεις, ο εγκέφαλός μου τις μετέτρεψε σε πληροφορίες, τις έστειλε πίσω ως συναισθήματα σε νανοδευτερόλεπτα, λύγισα τα γόντατα κι αγκάλιασα το μικρό αγγελάκι μας!


Γεμίζοντας το σακίδιο

Μια μέρα, περίπου 24 ώρες απέμειναν για το ταξίδι μας στη Ρουάντα. Τα πράγματα είναι έτοιμα εδώ και καιρό και περίμεναν την ώρα που θα παίρναν κι αυτά τη θέση τους στο σακίδιο. Το ημερολόγιο στην οθόνη - δεν έχει σημασία ποια οθόνη - δείχνει 5 Ιουλίου 2014...



Επιστροφή λοιπόν στην πόλη μετά από μια σύντομη ανάπαυλα και να μην ξεχάσουμε:

  • τα χαπάκια για την ελονοσία
  • το φαρμακείο
  • το αντικουνουπικό...
  • τα ταξιδιωτικά έγγραφα...
κι η λίστα κάπου περατώνεται. Όχι όμως κι η ανυπομονησία μας για το ταξίδι, η λαχτάρα μας να γεμίσουμε εικόνες κι εμπειρίες. Μια πολύ καλή συνάδελφος μου ευχήθηκε "ανεπιτήδευτες εμπειρίες"... Σκύβω το κεφάλι και συμμαζεύω τις σκέψεις μου. "Ανεπιτήδευτες"... για να το γράφει κάτι θα ψυχανεμίζεται...

Τις τελευταίες ώρες με τα υπόλοιπα παιδιά της αποστολής ανταλλάσσουμε ένα σωρό μηνύματα και σχόλια γεμάτα χιούμορ μέσω Διαδικτύου. Φανερώνουν το καλό κλίμα που έχουμε μεταξύ μας και τη διάθεση όλα να πάνε καλά!


Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

"Έτοιμοι;", αναρωτιέται η Νάσια

Άνοιξα τα μάτια στις 7.00 το πρωί. Το ημερολόγιο δείχνει 2 Ιούλη κι απομένουν μόλις τέσσερις μέρες για το ταξίδι μας στη Ρουάντα. Κι ενώ οι ετοιμασίες δείχνουν να έχουν ολοκληρωθεί, τα μέλη της αποστολής αναρτούν διαρκώς τελευταίες σκέψεις, απορίες, προτάσεις.

Με χαρά διάβασα ότι κι η Νάσια, η θεατρολόγος της παρέας μας, έφτιαξε το δικό της Ιστολόγιο στο http://dramateacherinrwanda.wordpress.com/. Ανατρέξτε κι εκεί λοιπόν για να διαβάστε τις δικές της σκέψεις σχετικά με το εγχείρημά μας.

Εύχομαι στη Νάσια καλοτάξιδες ιδέες!

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Παιχνίδι στρατηγικής "Αποστολή Ρουάντα"


Το τμήμα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης της ActionAid Ελλάς παρουσιάζει διαδικτυακά το πρώτο παιχνίδι στρατηγικής με θέμα την αναπτυξιακή βοήθεια και τίτλο "Αποστολή: Ρουάντα". Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω και προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ μιας μικρής ομάδας παιδιών, ενός γονέα με το παιδί του. Μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί ως εκπαιδευτικό υλικό στο σχολικό περιβάλλον.

Το σενάριο του παιχνιδιού βασίζεται στην πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι στη Ρουάντα και τα αναπτυξιακά έργα που αναφέρονται αποτελούν παραδείγματα από το συνολικό έργο της ActionAid στη χώρα.



Το παιχνίδι παίξαμε με τα παιδιά στο 28ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής κι άφησε πολλά χαμόγελα μα και προβληματισμό. Προηγήθηκε σχετική ενημέρωση για την κατάσταση στη Ρουάντα και το ρόλο της ActionAid Ελλάς.
"Είμαστε στον 21ο αιώνα και ακόμα κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν νερό να πιουν! Αυτό μου έκανε εντύπωση!", 

δήλωσε μια μαθήτρια μας.