Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Δικαιώματα γυναικών

Κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Ρουάντα πολλές γυναίκες έχασαν τους συζύγους τους. Οι γυναίκες ανέλαβαν την ηγεσία των νοικοκυριών, αλλά δεν είχαν τη δύναμη, τη μόρφωση και τις παραγωγικές πηγές για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για εκείνες και τα παιδιά τους.

Pic by Neil Palmer (CIAT). Some rights reserved
Στη Ρουάντα η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων είναι πολύ έντονη καθώς κυριαρχούν παραδόσεις όπως ο γάμος σε παιδική ηλικία, η περιορισμένη πρόσβαση των γυναικών σε πόρους και περιουσιακά στοιχεία και η απαγόρευση της συμμετοχής τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Επιπλέον η βία κατά των γυναικών κι ιδιαίτερα των νεαρών κοριτσιών είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Η ActionAid προσπαθεί να ενδυναμώσει τις γυναίκες ώστε να μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιες για τις ζωές τους. Μέσω ειδικών σεμιναρίων για ενήλικες, οι γυναίκες εκπαιδεύονται έτσι ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες όπως υφαντουργία ή κατασκευή καλαθιών με στόχο την εξασφάλιση εισοδήματος.

(C) ActionAid Rwanda
Επιπλέον, μέσω προγραμμάτων μικροδανεισμού η ActionAid έχει βοηθήσει περισσότερες από 500 γυναίκες στις κοινότητες όπου δραστηριοποιείται ώστε να ξεκινήσουν τις δικές τους μικρές επιχειρήσεις.

Στον τομέα της συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων, έχουν δημιουργηθεί επιτροπές γυναικών με αντιπροσώπους από 30 επαρχίες οι οποίες πραγματοποιούν επισκέψεις στο κοινοβούλιο και τους δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουν τα προβλήματά τους με τις επίσημες αρχές της χώρας.

Πηγή: "Ρουάντα", ActionAid Hellas

Σχετικά με τις γυναίκες της κοινότητας Muko γράφει η συνταξιδιώτισσα Έλενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου