Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Οι κάτοικοι στο Muko

Οι γέροντες στην κοινότητα του Muko ισχυρίζονται ότι η περιοχή κατοικείται από πολύ παλιά. Οι άνθρωποι μιλάνε Kinyarwanda, την επίσημη γλώσσα της χώρας κι έχουν κοινές παραδόσεις και έθιμα με τους υπόλοιπους κατοίκους της. 

Ο μέσος αριθμός των παιδιών σε μια οικογένεια είναι 6. Η συνήθης διατροφή των ανθρώπων περιλαμβάνει πατάτες, φασόλια, λάχανα, σόργο και καλαμπόκι. Συνήθως τα τρόφιμα δεν επαρκούν για όλη την οικογένεια κι έτσι τα παιδιά δεν τρέφονται επαρκώς. Πολλές παιδικές ασθένειες οφείλονται στον υποσιτισμό.

(c)Αμβρόσιος Κάρδαρης
Τα ενήλικα μέλη της οικογένειας, άνδρες και γυναίκες, είναι γεωργοί. Ωστόσο, οι γυναίκες φέρουν το βάρος της εργασίας από την καλλιέργεια, τη συντήρηση και τη συγκομιδή. Οι καθημερινές δραστηριότητες των γυναικών περιλαμβάνουν το κουβάλημα του νερού, τη φροντίδα των παιδιών, την ανεύρεση καυσόξυλων, το μαγείρευμα και τις υπόλοιπες εργασίες στο σπίτι. Οι άνδρες εργάζονται στις φυτείες μπανάνας και κόβουν το χόρτο για τα ζώα. 

Τα κορίτσια και τα αγόρια είναι υπεύθυνα για να  κουβαλούν νερό, καυσόξυλα, αλλά τα κορίτσια συχνά αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών. Η παιδική εργασία στερεί από τα παιδιά τον απαραίτητο χρόνο για τη μελέτη και την αναψυχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου