Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ξυπνώντας στο Musenyi

Η ώρα είναι 6.00 κι ο ήλιος στη χώρα των χιλίων λόφων έχει μόλις ανατείλει. Φιλοξενούμαι από μια αγροτική οικογένεια στο Musenyi, ένα απομακρυσμένο χωριό στην περιοχή του Μούκο, στο βόρειο τμήμα της Ρουάντας, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος "Send my Friend to School" της ActionAid Ελλάς.

Στο σπίτι της Honorine οι πρώτες αχτίδες φωτός μπαίνουν από τις χαραμάδες της τσίγκινης στέγης πάνω από το κεφάλι μου. Ακούγονται τα πρώτα χασμουρητά, τα πρώτα νυσταγμένα λόγια από τους γονείς και τα παιδιά της οικογένειας. Λίγο πιο έξω, στην αυλή, τα οικόσιτα ζώα της, τρία μεγάλα και έξι μικρά γουρουνάκια, κότες και κόκορας ξεκινούν επίσης τη μέρα τους. Δε χρειάζεται να στήσεις αυτί για ν' ακούσεις το θόρυβο των ανήσυχων πελμάτων τους καθώς ψάχνουν φαγητό.

Πετάγομαι έξω από το στενόχωρο δωμάτιο, στην αυλή του σπιτιού. Η πάχνη καλύπτει τον ουρανό και απλώνεται σα σεντόνι πάνω από τα πλίνθινα σπίτια του χωριού. Η μικρή Honorine έχει ήδη ξυπνήσει και πλένει με νερό το πρόσωπό της από το μπιτόνι που έφερε η μητέρα της, Agatha, από το ποτάμι που τρέχει 20 λεπτά μακρυά από το σπίτι της.

(c) Θοδωρής Γούτας / ActionAid Ελλάς
Όλη η εφταμελής οικογένεια είναι στο πόδι: το μεγαλύτερο κορίτσι έχει ανάψει φωτιά από καλάμια και ψήνει αραποσίτια για πρωινό, δυο μικρότερα ταΐζουν τα ζώα με λίγες φλούδες από τα καλαμπόκια που ψήνονται και τα ποτίζουν με νερό από το μπιτόνι.

(c) Θοδωρής Γούτας / ActionAid Ελλάς

(c) Θοδωρής Γούτας / ActionAid Ελλάς
Ο πατέρας αναχωρεί για το κεφαλοχώρι για να πουλήσει μπύρα από σόργο, η μητέρα σκουπίζει το χωμάτινο δρόμο έξω απ' το σπίτι της με τη σκούπα από κλαδιά δέντρων. Η μικρή Honorine ίσα που προλαβαίνει να ρίξει μια ματιά στο σχολικό της βιβλίο και να λύσει κάποιες αριθμητικές ασκήσεις. Είναι η ώρα της μελέτης, τώρα που υπάρχει φως... Σε λίγο ξεκινάμε για το σχολείο της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου