Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

2012: Οι Activistas στη Ρουάντα!


To 2012, δυο χρόνια πριν το δικό μας ταξίδι στη Ρουάντα, έξι εθελοντές της ActionAid, μέλη της ομάδας νέων Activista, ταξίδεψαν στη χώρα.

Διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον το Ιστολόγιο που διατηρούσε η ομάδα. Σ' αυτό περιγράφουν μέρα με τη μέρα τις επισκέψεις τους σε μέρη, τις γνωριμίες τους με τους ανθρώπους των κοινοτήτων, τα χαμόγελα από τα παιδιά στα σχολεία. Κι όσο περισσότερα διαβάζω, όσες περισσότερες φωτογραφίες βλέπω, τόσο περισσότερο ανυπομονώ για το δικό μας ταξίδι, για τη δική μας εμπειρία!

Θα γνωρίσουμε κι εμείς τους ανθρώπους της ActionAid Rwanda και θα ενημερωθούμε για το έργο της στη χώρα. Από αυτούς/ές η ομάδα του 2012 έμαθε "για τα χρόνια της «προστασίας» από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", για τη μηδενική ανοχή απέναντι σε διεφθαρμένους πολιτικούς. Από το Ιστολόγιο αυτό έμαθα ότι "θεωρείται τύχη εδώ για τους ανθρώπους να τους αγγίξει κάποιος με λευκή επιδερμίδα!"

(c) ActionAid Rwanda
Επίσης διάβασα σχετικά μ' ένα πρόγραμμα σίτισης που προσφέρει ένα ποτήρι γάλα σε παιδιά που δεν μπορούν να το έχουν στο σπίτι τους. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την κυβέρνηση με σκοπό να μπορούν να πηγαίνουν περισσότερα παιδιά στο σχολείο και ταυτόχρονα αυτά που πηγαίνουν να είναι χορτασμένα και να μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα το μάθημα. Επίσης τα παιδιά μαθαίνουν να καλλιεργούν και στη συνέχεια δείχνουν όσα έμαθαν στους γονείς τους, που τις περισσότερες φορές είναι αγρότες.

Η φράση του γιου της Lucy, της οροθετικής γυναίκας που βιάστηκε στον πόλεμο:

"όταν έχεις υποστήριξη ελπίζεις. Όταν ελπίζεις, επιβιώνεις"

ακολουθεί από εκείνο το ταξίδι τα μέλη της αποστολής...

Από το ταξίδι εκείνο προέκυψε κι η ταινία "Seeds of Hope"...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου