Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Η εκπαίδευση στη Ρουάντα

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στη Ρουάντα θα επισκεφτούμε τα δημοτικά σχολεία του Gikoro και του Muguli.  Ποια είναι όμως η κατάσταση τηε εκπαίδευσης στη χώρα; Στη στατιστική αναφορά για το έτος 2012 του υπουργείου παιδείας της Ρουάντα (@MINEDUC1), διαβάζουμε ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση επεκτάθηκε από τα 9 στα 12 χρόνια. Επίσης ο αριθμός των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σημείωσε αύξηση κατά 26%.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου εκατοντάδες σχολεία καταστράφηκαν και πολλές χιλιάδες δάσκαλοι σκοτώθηκαν. Έκτοτε η χώρα προσπαθεί να ξαναχτίσει το εκπαιδευτικό της σύστημα, όμως μέχρι σήμερα οι ελλείψεις είναι τεράστιες.



Στις περισσότερες περιοχές τα παιδιά είναι αναγκασμένα να περπατούν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο κοντινότερο σχολείο, το οποίο συνήθως είναι σε πολύ κακή κατάσταση χωρίς νερό και αποχωρητήρια, χωρίς θρανία κι εκπαιδευτικό υλικό.

Επιπλέον η εκπαίδευση των κοριτσιών δε θεωρείται σημαντική καθώς στις περισσότερες οικογένειες τα κορίτσια είναι υπεύθυνα για τις δουλειές του σπιτιού αλλά και την εξασφάλιση εισοδήματος.

H ActionAid επικεντρώνεται στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά. Αυτό γίνεται μέσα από ειδικά σεμινάρια εκπαίδευσης δασκάλων κι εκπαιδευτικών επιτροπών που διοργανώνει η οργάνωση. Στόχο έχουν την καλύτερη ενημέρωση της κοινότητας για την αξία της εκπαίδευσης αλλά και την ενεργή συμμετοχή της στην καλή διαχείριση των τοπικών σχολείων.

Στην προσπάθεια της οργάνωσης να ενθαρρύνει περισσότερα παιδιά να γραφτούν στο σχολείο, η ActionAid έχει βοηθήσει στην επισκευή κάποιων σχολείων και την κατασκευή καινούργιων. Εξασφαλίζει τη διανομή βιβλίων και σχολικού εξοπλισμού για όλα τα παιδιά και προσφέρει συσσίτιο και φαρμακευτική φροντίδα. Στα ορφανά παιδιά προσφέρει επιπλέον και σχολικές τσάντες.

Πηγή: ActionAid Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου