Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Γιατί θα πάμε στο Muko της Ρουάντα;


Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των 5 εκπαιδευτικών στη Ρουάντα, θα μείνουμε δύο 24ωρα στις κοινότητες των κατοίκων του Muko, σε έναν από τους 15 τομείς της περιφέρειας Musanze στα βόρεια της χώρας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα και τη Δημοκρατία του Κονγκό. Η περιοχή απέχει λίγο περισσότερο από 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κιγκάλι.

Το υψόμετρο κυμαίνεται από 1700 μέτρα ως 2000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.



Στην περιοχή Muko παρατηρούνται 4 εποχές: 2 με υγρασία και 2 με ξηρασία. Το κλίμα είναι τροπικό με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 12 και 24 βαθμών της κλίμακας Κέλσιου.

Η περιοχή είναι στους πρόποδες των ηφαιστείων. Tο έδαφός της είναι ορεινό και καλύπτεται με
ηφαιστειακά πετρώματα και πέτρες. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών του χρόνου σημειώνονται μεγάλης διάρκειας βροχών κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο και μικρότερης διάρκειας μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Ο συνολικός πληθυσμός ανέρχεται στα 18.881 άτομα εκ των οποίων το 52% είναι γυναίκες. Το 63% του πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο φτώχειας με 1.00 την ημέρα.

Σκοπός της επίσκεψής μας είναι να επισκεφτούμε τους συνεταιρισμούς Hugukirwa και Hagurukanumwete των γυναικών της περιοχής και να καταγράψουμε ιστορίες αλλαγής στις ζωές τους. Ο πρώτος συνεταιρισμός εκτρέφει γουρούνια κι ο δεύτερος καλλιεργεί μπανάνες και πλέκει καλάθια.




Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας θα βοηθήσουμε τους κάτοικους της περιοχής στις καθημερινές ασχολίες τους, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενηθούμε στις καλύβες τους, να μοιραστούμε το φαγητό τους και να ανταλλάξουμε εμπειρίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου